Heartdancing: wat is het?

Heartdancing gaat over het in contact komen met jezelf, je gevoelens, met wie jij in essentie bent, zonder woorden. Het gaat om plezier maken, genieten en spelen.  Om van daaruit contact te maken met anderen. Het gaat om het leven te dansen waarin ieder zijn of haar eigen unieke dans mag dansen. Jezelf te bevrijden van binnenuit en vrij te kunnen bewegen. 

Heartdancing is door Tanja Faber-Baetsen en Lars Faber ontwikkeld in 2011 en heeft in de loop der jaren een vaste plek gekregen in hun retraites, trainingen, (strand)festivals en opleidingen. Tanja geeft ook workshops Heartdancing op aanvraag. 

Inmiddels hebben we duizenden mensen van over de hele wereld mogen meenemen in Heartdancing, in zowel Nederland als Portugal - waar ik ook al jaren retreats geef. Mensen verbinden met hun eigen lichaam, met zichzelf en met elkaar. Bewust te worden in hoe hun lijf wil bewegen, wat hen (nog) belemmert en wat hoe zichzelf te bevrijden hierin.

 

Heartdancing Tanja Faber

Tanja Faber Heart Dancing Therapie

Heartdancing is bewustworden van binnenuit

Om in zachtheid met jezelf en anderen te zijn. En te zijn met dat wat er is in het moment. Maar vooral ook om bewust te worden wat er vanbinnen gebeurt als je meegenomen wordt in de ervaringen die de trainer je aanreikt. Welke gevoelens, emoties, gedachten, patronen, geloofsovertuigingen komen er bij je naar boven?

De muziek, bewegingen en de groep nemen je mee op Reis naar je eigen hart en ziel. Dansen is een prachtige manier om jezelf te bevrijden en te uiten. Om je eigen vitaliteit en potentieel te ervaren. Om je kwetsbaarheid te mogen voelen. En om je vanuit alles wat echt is aan jou te mogen verbinden met dat wat echt is aan anderen. 

 

En dat alles zonder woorden, op blote voeten zodat je werkelijk contact maakt met je lijf en de aarde. Helemaal zijn in het NU. 

Je hoeft helemaal niet te kunnen dansen...

Tijdens de Soul Coach opleiding en retraites die Tanja faciliteert bij De Gewijde Reis, laten we de deelnemers heartdancing ervaren. Je hoeft niet te kunnen dansen. Je gaat geen danspassen leren. Je gaat je lichaam laten bewegen zoals het wil bewegen en bewust worden in hoe je contact maakt met jezelf en met elkaar.

Het is een prachtige workshop in retraites om mensen te helpen openen, vertrouwen te creëren en te verbinden met zichzelf en elkaar op een speelse en tegelijk diepgaande manier. En eveneens aan het een eind van een retraite om te helpen lijfelijk integreren wat is ervaren. 

Heartdancing opleiding

Vanaf mei 2022 start ik de Heartdancing basis opleiding. Iedereen die van dansen houdt, wil leren hoe je een Heartdancing workshop in elkaar zet en de basis hiervan wilt gebruiken in je eigen praktijk of organisatie is welkom. Ook mensen met ervaring in bewustwording en dans die alleen willen deelnemen, kunnen aan het eerste jaar van de opleiding meedoen. In het eerste jaar leer je de basis waarin je ook leert om workshop(onderdelen) te geven. In het vervolg hierop kan je verdiepingsworkshops volgen. Na de afronding van het 1e jaar maak je al onderdeel uit van de Heartdancing community en mag je als je de supervisies hebt gedaan al Heartdancing facilitator noemen. 

Heartdancing is niet zomaar het geven van wat oefeningen. Je neemt je deelnemers mee in een reis. Een reis waarin ze uitgenodigd worden te gaan ontdekken, in zichzelf en in verbinding met anderen. En alles leren toestaan wat er wil zijn. 

Als facilitator/trainer is het belangrijk dat je zelf heel veel hebt gedanst in Heartdancing, Biodanza of andere vormen van bewust dansen. Je hebt het namelijk zelf eerst te ervaren wat er in jouw proces en evolutie gebeurd tijdens de verschillende ervaringsdansen. Je hebt uit te dragen wat je overbrengt, je belichaamt dat wat je anderen leert. Ook hier geldt weer ‘practice what you preach’.

Lees hier meer over de opleiding Heartdancing

 Tanja & Dansen

...haar persoonlijke verhaal

Als klein meisje danste ik al voor de spiegel op mijn kamer, maar was bang en onzeker om dat aan anderen te laten zien. Wat zouden ze van me vinden? Maakte ik geen rare bewegingen? Dansen bleef ik doen in mijn slaapkamer en toen ik ging studeren danste ik bij het uitgaan, maar voelde me nog vreselijk geremd. Ik durfde me niet te laten zien zoals ik graag wilde bewegen. 

Pas in een plant medicijnen ceremonie op mijn 34e voelde ik pas echt wat mijn lichaam en ziel wilden doen: dansen!

Maar wat voor dansen dan? Ik had allerleid vormen van dans al ervaren: stijldansen, disco, house.  Maar deze vormen konden mij niet echt verbinden met mijn diepste kern, het was meer 'buitenkant' dansen waarbij het ego vol aanwezig was. Tot ik in 2006 voor het eerst met biodanza (dans van het leven) in aanraking kwam. Mijn eerste workshop voelde gelijk als thuiskomen. Jaaaa, dit was wat ik zocht, waar ik van ging stromen, blij van werd en ontroerd.

Door de geboorte van onze twee zoons kwam het er niet van om hier verder in te gaan dus het heeft nog tot 2008 geduurd voordat ik biodanza weer ging oppakken. En toen wilde ik niet meer stoppen, het maakt me blij, leert me contact te maken met mijn lichaam, mijn gevoel, met mijn hart en ook om in contact te komen met anderen. De ander, of het nou een man of vrouw is, is de spiegel voor wie ik ben. En ik werd en word nog steeds vaak geraakt doordat ik de ander zie en daardoor ik zelf ook gezien word in wie ik ben. Ik ben in 2008 de biodanza opleiding gaan doen bij de Biodanza School van Utrecht en heb drie jaar lang opleidingsweekenden gevolgd.

Ik wilde geen biodanza docent worden, want ik wilde er mijn eigen draai aan geven, niet in een vaste vorm moeten doceren. Vrijheid voelen in wie ik ben en ook op mijn manier les geven. 

Samen met Lars Faber, mijn levenspartner, hebben we Heartdancing gecreëerd. Onze eigen vorm van bewegen, verbinden met ons lichaam, bewust worden en dansen van binnenuit, vanuit ons hart. Waar we blij van worden, vrij van schaamte mogen komen en authentiek mogen zijn met álles wat zich aandient. Ook als we het even niet leuk of fijn vinden of vol in de weerstand zitten. . 

Inmiddels heb ik duizenden mensen van over de hele wereld mogen meenemen in Heartdancing, in zowel Nederland als Portugal - waar ik ook jaren heb gewerkt en in de toekomst weer hoop te kunnen werken. Mensen verbinden met hun eigen lichaam, met zichzelf en met elkaar. Bewust te worden in hoe hun lijf wil bewegen, wat hen (nog) belemmert en wat hen kan bevrijden hierin.

Ik vind het prachtig om te zien hoe mensen openen als een lotus, vanuit het donker steeds een stukje verder in het licht gaan staan, steeds authentieker worden en gaan stralen ieder op hun eigen wijze.

Dansen is mijn passie, het maakt me compleet in wie ik ben. Ik heb geleerd wat het betekent om in zachtheid en intimiteit met elkaar te zijn in de dans en het voedt me. Heartdancing heeft de liefde voor mezelf gebracht, mijn verlangen om me te laten zien zoals ik ben en mijn instincten weer wakker gemaakt. De dans laat me leven, genieten, mijn kracht en kwetsbaarheid voelen. En dat doet me meer leven vanuit mijn hart. Mijn eigen pad al dansend bewandelen. Dans je met met mee?

 Documentaire Rebirth of the Soul

 In de documentaire The Rebirth of the Soul kun je mij als begeleider en Heartdancing facilitator aan het werk zien en leer je meer over de visie op het werk dat ik toepas bij coachings, retraites, ceremonies en in de opleidingen die ik geef. De documentaire kan je hier bekijken.