Nieuwe data!  Heartdancing® opleiding 2023-2024 (basis)

Scrol naar beneden voor de data en meld je alvast hier aan!

Heartdancing® opleiding (basis)

Dank je wel voor jouw interesse in de Heartdancing® opleiding.

Het eerste jaar bestaat uit vijf opleidingsweekenden waarin je de basis leert van Heartdancing®. Je ervaart en leert als facilitator in spe én je kan deelnemen voor je eigen persoonlijke ontwikkeling en groei. Ook vinden er supervisie workshops plaats. Na het basisjaar kan je examen doen om zodoende de naam Heartdancing® te mogen gebruiken.
Na dit basisjaar is het mogelijk om nog verdiepingsdagen/weekenden te volgen, waarin je specials leert zoals Innerlijk Kind I & II, Tribe building en Bekrachtiging van je diepste zijn. 

 

Reserveer jouw plek

 

Ik ga je voorzien van kennis, ervaring, begeleiding, oefening, methodiek en materialen. Na deze basis opleiding kan je al basis workshops Heartdancing geven vanuit je eigen praktijk/organisatie en mag je de naam Heartdancing® gebruiken. Wil je verder dan kan je in het jaar erna verdiepingsdagen volgen. 

Deze Heartdancing® opleiding is voor iedereen die graag danst, meer wil weten over de achtergrond en/of Heartdancing workshops wil gaan geven aan anderen. De basis Heartdancing® is bij uittstek te gebruiken als instrument in retraites om deelnemers te helpen openen en verbinden, met zichzelf en elkaar. Ook om een losse workshop te geven.

Je krijgt muzieklijsten en materialen ter beschikking voor eigen gebruik.

Heartdancing® opleiding 2023 (basis), 2e cyclus (VOL)

13-14 april 2023 Introductie en basis 
3-4 juni 2023 Vitaliteit & Creatie
1-2 juli 2023 Afstemming en Adem
2-3 september 2023  Sensualiteit & Sexualiteit
7-8 oktober 2023 Affectiviteit en integratie

Het eerste blok is op donderdag/vrijdag overdag. De rest van de blokken zijn op zaterdag/zondag overdag. Optioneel: avond op 3 juni, 1 juli en 2 september voor oefenworkshops onder supervisie. Je gaat vanaf weekend 2 intervisie bijeenkomsten bijwonen, als je wilt oefenen om Heartdancing workshops te maken en geven. 
Locatie: Sacred Temple, Zaandam. 
Prijs: € 895  
Examendag: 14 oktober 2023, kosten € 150
Als je bent geslaagt voor het examen, word je opgenomen in het register van Heartdancing® facilitators. De Heartdancing® opleiding is een erkende verkorte beroepsopleiding, is geregistreerd bij het CRKBO onder Kinetics Communicatie.

 

Heartdancing® verdiepingsdagen 2023 (voor facilitators, geinteresseerden en (oud)studenten van de opleiding)

17 juni 2023 Verdiepingsdag Tribe building en de elementen
18 juni 2023 Verdiepingsdag Innerlijk Kind II
29 september 2023 Verdiepingsdag Innerlijk Kind I 
3 november 2023 Verdiepingsdag Bekrachtiging van je diepste zijn

Locatie: Sacred Temple, Zaandam
Los te volgen, prijs per dag € 125. Een minimum van 10 deelnemers is nodig om de dag door te laten gaan. 
Bij aanmelding voor allevier de verdiepingsdagen betaal je € 450. 

 

Heartdancing® opleiding 2023-2024, 3e cyclus (basis)

7-8 december 2023 Introductie en basis 
3-4 februari 2024 Vitaliteit & Creatie
27-28 april 2024  Afstemming en Adem
25-26 mei 2024 Sensualiteit & Sexualiteit
22-23 juni 2024 Affectiviteit en integratie

Het eerste blok is op donderdag/vrijdag overdag. De rest van de blokken zijn op zaterdag/zondag overdag. Supervisies zijn op  zaterdagavonden 27 april, 25 mei en 22 juni 2024 (indien je examen wilt doen). Je gaat tussen de blokken intervisie bijeenkomsten bijwonen, als je wilt oefenen om Heartdancing workshops te maken en geven. Deze intervisie bijeenkomsten zijn met medestudenten (je bepaalt zelf dag/tijd). 


Locatie: Sacred Temple, Zaandam. 
Prijs: € 995 
Examendag: 6 juli 2024 (7 juli optioneel), kosten € 160
Als je bent geslaagt voor het examen, word je opgenomen in het register van Heartdancing® facilitators. De Heartdancing® opleiding is een erkende verkorte beroepsopleiding en staat geregistreerd bij het CRKBO onder Kinetics Communicatie.

 

Heartdancing® verdiepingsdagen 2024 (voor facilitators, geinteresseerden en (oud)studenten van de opleiding)

26 januari 2024 Verdiepingsdag (thema volgt)
22 maart 2024 Verdiepingsdag (thema volgt)
1 juni 2024 Verdiepingsdag (thema volgt)

Locatie: Sacred Temple, Zaandam
Los te volgen, prijs per dag € 125. Een minimum van 10 deelnemers is nodig om de dag door te laten gaan. 
Bij aanmelding voor alledrie de verdiepingsdagen betaal je € 325. 

Als aspirant facilitator volg je het basis jaar, kies je voor wel of geen examen doen, en kan je na of in het basisjaar al specialisatie trainingsdagen en weekenden volgen.  Uitleg over de opleidingsweekenden vind je wat verderop op deze pagina.  

Er is geen vooropleiding vereist, maar een MBO denk- en werkniveau is wenselijk. Verder is het zeer wenselijk dat je al danservaring hebt en met bewustwording bezig bent. Twijfel je hierover neem dan contact met mij op. Nadat je de basis opleiding (1e jaar) volledig hebt afgerond (alle weekenden hebt gevolgd) kan je, nadat je minimaal 3 supervisies hebt gehad, je de basis goed beheerst en het examen met goed gevolg hebt gedaan, onder de naam Heartdancing dans workshops geven. Je bent dan een van de Heartdancing facilitators en je wordt lid van de Heartdancing community en vermeldt met je naam op de website als Heartdancing® facilitator.

Er is geen financiële verplichting als je Heartdancing facilitator bent, je geeft er alleen mee aan dat je opgeleid bent en de integriteit en afstemming hanteert die wij hoog in het vaandel hebben. Voor ons is het belangrijk dat mensen zich veilig voelen in de groep en mogen zijn met alles wat zich aandient. 

De Heartdancing® basis opleiding kent 5 weekenden gedurende een opleidingscyclus (78 uur). In het eerste jaar faciliteer je onder supervisie tijdens de opleiding (minimaal 3x) en de workshop avonden in de opleidingsweekenden (9 uur). Ook vinden er in het eerste jaar intervisiebijeenkomsten plaats (8 uur). Verdere verdieping van Heartdancing kan plaatsvinden in verdiepingsdagen met specialisatie thema's. 
Je krijgt bij de basis opleiding een handout per weekend.  Wil je examen doen, dan dien je minimaal 3 x te hebben gefaciliteerd tijdens de opleiding workshops en optionele extra workshopavonden met gasten (in het opleidingsblok vallend).  De specialisatiedagen/trainingen Heartdancing (na het basisjaar) behelsen 8 uur per verdiepingsdag. 


Omgerekend per week is studiebelasting in het eerste jaar ongeveer 3 uur per week. 

Wat verwacht ik van je? 

Ik begeleid en train mensen die net als ik de passie voelen om anderen te ondersteunen op hun pad naar heelwording en bewustwording. Mensen die bewust zijn of willen worden van hun lichaam, bereid zijn te leren en groeien. 
Mensen die uitdragen wat ze zeggen en dat echt leven. Authentiek zijn, open minded en eerlijk. Naar zichzelf en anderen. Het verlangen hebben om steeds weer te groeien en iedere keer weer een stukje meer van zichzelf willen ontdekken. In de dans en alle andere vormen waar ik training en coaching in geef. Waar het om gaat is dat je je bezieling voelt of dat je die gaat ontdekken.  Dat je wilt leren met hart en ziel, wilt ervaren en gedreven bent om dit te kunnen uitdragen met passie en authenticiteit. Dat je je eigen processen aan durft te gaan, feedback kan ontvangen en dat je oprecht geïnteresseerd bent in en afgestemd kan zijn op anderen.

Om deel te nemen aan deze opleiding is enige ervaring met bewustwordingsdansen en contactoefeningen vereist. Dat kan zijn ervaring in o.a. Heartdancing, 5 ritmes, open floor dance, tantric dance en in afstemming verbinding maken met anderen (bijv wheel of consent, tantra, ademcirkels, mannen/vrouwencirkels). Bezig zijn met bewustwording, verbinden met je eigen lichaam en persoonlijke ontwikkelingsprocessen is een pre. 

Voordat je zelfstandig Heartdancing/dansworkshops gaat geven, raad ik je aan om eerst zelf voldoende te hebben gedanst (in de dansvormen zoals hierboven genoemd bijv). Allemaal dansvormen waarin je jezelf ontmoet en je lichaam leert kennen en volgen, met en zonder danspartner. Bewust wordt van je angsten, je weerstand, potentieel en je patronen in wel of niet contact kunnen maken met anderen. Pas na jaren zelf dansen en ervaren, kan je echt overbrengen aan anderen zonder een 'kunstje' op te voeren. Authentiek lesgeven is wat ik je bij wil brengen.  

Het opleidingsprogramma (basis jaar) 

Weekend 1:

Introductie, de basis

In dit eerste weekend leer je de basis van Heartdancing. Waarom gebruiken we Heartdancing, wat wil je ermee bereiken, wanneer gebruik je het? En hoe ziet een basis workshop eruit? Heartdancing als start in een retraite met persoonlijke ontwikkelingsmethodieken. 
Praktisch: Heartdancing workshops, sharing en teaching. 

Weekend 2:

Vitaliteit & Creatie 

In dit weekend gaan we ontdekken in het gebied van je vitaliteit. Levenslust, vreugde, levenskracht, gezond zijn. Hoe is dat bij jou? Hierin is de balans tussen actief zijn en rust van belang. Hoe zorg je voor je behoeften? Hoe vitaal ben je? En vanuit die levenskracht ontstaat creatie. Iets maken, iets nieuws, spontaan zijn en jezelf uiten. 
Praktisch: Heartdancing workshops, sharing, teaching, supervisie workshops

Weekend 3:

Afstemming & Adem 

Het derde weekend richten we onze aandacht op een zeer belangrijk onderdeel in Heartdancing: afstemming. Consent is een belangrijk onderdeel in de dans. Voordat je consent kan bereiken heb je in jezelf te voelen en ervaren wat jouw behoefte is. Om van daaruit uit te reiken naar de ander en alleen in afstemming de verbinding te maken. Je grenzen kunnen aangeven. Onze adem is daarbij een belangrijke graadmeter. Aan onze adem kunnen we zien in welke staat ons lichaam is. We gaan ervaren in behoeften aangeven, grenzen bewaken en ruimte geven aan ons borst- en buikgebied. Adem is leven!

Praktisch: Heartdancing workshops, sharing en teaching, supervisie workshops

Weekend 4:

Sensualiteit & Sexualiteit 

Je krijgt in dit weekend de basis mee van verbinden met je eigen vuur, zachtheid en sensualiteit. We dansen de polen van man en vrouw.

Een weekend waarin je toegang krijgt tot plezier, genieten en het ontdekken van je verlangens. Genieten in jezelf en van dagelijkse dingen. Ontdekken, zoals dat bij ons als mensen al begint zodra we geboren worden. Een wereld vol mogelijkheden die we met kinderlijke onschuld en in veiligheid gaan verkennen.  
Praktisch: Heartdancing workshops, sharing en teaching, supervisie workshops

Weekend 5:

Verbinding, affectiviteit en integratie 

In dit weekend gaan we verbinden vanuit affectie. Vanuit liefdevol en puur contact, in zachtheid en tederheid. Elkaar ontmoeten in de dans, geven en ontvangen.

We leren integreren in de dans en dat wat er ervaren wordt mee te nemen in je dagelijkse leven. Ook hoe je Heartdancing in retraties als integratie kan gebruiken. 
Praktisch: Heartdancing workshops, sharing en teaching, supervisie workshops.

Examen

Na het 5e weekend kan je examen doen na positief advies van de opleider en als je minimaal 9 van de 10 dagen opleiding hebt gevolgd (5 blokken van twee dagen). Je maakt dan een Heartdancing® workshop met medestudenten en faciliteert deze samen met je medestudenten voor een groep genodigden en je medestudenten. 

 

 

Algemene kennis en ervaring die je in het basis jaar op gaat doen:

 • Basis indeling Heartdancing workshops (verschillende fases)
 • Specifieke onderwerpen zoals creativiteit, vitaliteit, sensualiteit en afstemming/consent
 • Sharing
 • Ademwerksessie ervaren en begeleiden
 • Muziek en opbouw basis 
 • Beroepshouding 
 • Intervisiegroepen
 • Supervisie lessen
 • Examen (optioneel)

Algemene inhoud, kennis en ervaring die je in de verdiepingsdagen op gaat doen:

 • Verdieping muziek, opbouw en keuze (je krijgt afspeellijsten ter beschikking)
 • Specialisatie oefeningen 

Opbouw van de weekenden

Praktisch

De opleiding vindt plaats in The Sacred Temple in Zaandam (Oostzijde 355). Een ruime en gezellige locatie met terras aan de Zaan met een uitstekende geluidsinstallatie en meer dan genoeg privacy en ruimte om je tussendoor terug te trekken.

De opleidingsdagen in het eerste jaar zijn afwisselend op donderdag/vrijdag of op zaterdag/zondag (zie data).
We beginnen elke eerste dag om 10:00 uur en eindigen rond 17:00/17.30 uur. De tweede dag start altijd om 10:30 uur en duurt tot 17:00 uur. 
Ieder neemt zijn eigen lunch mee. Voor koffie en thee wordt gezorgd.

De specialisatiedagen zijn verspreid over vrijdagen, zaterdagen en zondagen (afwisselend). Starttijden 10.00 uur en einde rond 17:00. 

Ieder blok in het eerste jaar zijn er heartdancing workshops, sharing en theoretische uitleg. Ieder blok heeft een speciaal thema (zie programma).

Tijdens de verdiepingsdagen zijn er twee Heartdancings en een sharing/deelronde. 

Opleidingskosten

De vergoeding voor de basis opleiding Heartdancing (eerste jaar) inclusief materiaal (excl overnachting) is € 895 (5 blokken).
Na ontvangst van de aanbetaling van € 250 is jouw plaats verzekerd.
Het restant dient uiterlijk 1 maand voor aanvang van de opleiding volledig betaald te zijn.  

Kosten van de specialisatiedagen zijn € 125 per trainingsdag. 

Supervisies basis opleidingsjaar

Tijdens het basis jaar geef je tijdens de opleiding Heartdancing workshops onder supervisie.  Alvorens dus zelf als  Heartdancing facilitator te mogen werken, dien je minimaal 8x onder supervisie tijdens workshops dansen te hebben gegeven. 

Tijdens deze supervisies geef je een les of onderdelen van een Heartdancing workshop aan een groep. Er zal getoetst worden op de volgende onderdelen:

 • Beroepshouding
 • Uitleg van achtergrond en doel Heartdancing
 • Toepassing van de in de opleiding geleerde kennis
 • Begeleiden van emotionele processen (indien aan de orde)
 • Bedienen van de  geluidsinstallatie en muziek
 • Nabespreking

In geval van onvoldoende kwalificatie als beoordeeld door de trainer is er gelegenheid om op een later te bepalen tijdstip opnieuw je supervisies te doen. 

Aanmeldprocedure

Er is veel belangstelling voor deze Heartdancing opleiding, en een beperkt aantal plaatsen. Reserveer daarom tijdig jouw plek via deze knop:

Als je eerst nog vragen hebt die je graag beantwoord ziet, kun je die stellen via tanja@sacredlotus.nl
Als we er per mail niet uitkomen kunnen we eventueel een belafspraak maken (max. 15 minuten).

Onder voorbehoud

Alle informatie is onder voorbehoud en onderhevig aan eventuele wijzigingen.

Klachtenprocedure

Als je niet tevreden bent over onze dienstverlening of een klacht hebt dan zullen we er alles aan doen om zo snel mogelijk in gesprek te gaan en te kijken hoe we samen de klacht kunnen oplossen. Hier vind je de klachtenprocedure:

Wat kun je doen?

In geval van een klacht kun je een email sturen naar tanja@sacredlotus.nl of een brief naar Sacred Lotus, Mezenlaan 14, 2566 ZG in Den Haag.

Zodra we je klacht hebben ontvangen krijg je binnen een week een reactie. We streven ernaar dat de klacht binnen 4 weken is opgelost. Mocht er meer tijd nodig zijn dan krijg je daarvan bericht. Je klacht wordt ten alle tijden vertrouwelijk behandeld.

Als je het niet eens bent met onze beslissing dan kun je dat schriftelijk laten weten. Je bezwaar zal dan door mediator mevrouw mr. M.C. van der Giessen (MfN, Mediators Federatie Nederland) worden beoordeeld. Deze zal binnen 6 weken reageren en de uitspraak zal bindend zijn voor alle partijen. Zie: https://www.maatmediation.nl 

Alle klachten die bij ons binnenkomen zullen worden geregistreerd en gedurende twee jaar worden bewaard.

Heartdancnig® facilitators

 

De eerste Heartdancing® facilitators zijn afgestudeerd op 29 oktober 2022 in de Sacred Temple in Zaandam. 

Een geweldige groep unieke mensen die Heartdancing verder de wereld in gaan brengen. Hetzij in hun eigen praktijk, organisatie, in retraites of af en toe als losse workshop. 

Gefeliciteerd Ester, Dolores, Sandra, Alex, Annemarie en Katinka (vlnr)!

 

Wie zijn de Heartdancing® facilitators?

Ester Muller de Almeida - Groningen

Dolores van Enkhuijzen - Naarden/Gooise Meren

Sandra Witteman - Sassenheim (ZH)

Alex Jonkers - Bemmel (Gelderland)

Anne-Marie Grosfeld - Vianen (Utrecht)

Katinka Holzhauer - Amsterdam (NH)